Как да приготвим зелено смути, без риск от алергии
Снимка: Shutterstock
В първата част на материала разказахме за най-често използваните в домакинството подправки – копър, магданоз и зелен лук, които се колебаем дали да даваме на малкото дете.
Сега допълваме списъка с още 3 зеленчука и споделяме личния опит на майка, захранила от рано бебето си със зелено.
Целина
Тя е полезна храна за бебето и в малко количество може да се включи в менюто още от 8-9-месечна възраст.
Може да слагате ситно нарязани листа в горещата супа като ги оставите да се задушат за 5 минути.
Лекарите не препоръчват консумация на целина при заболявания на храносмилателната и отделителната системи, както и при съдови проблеми.
Спанак
„Желязната“ храна се препоръчва за деца над 1 година.
Като за начало е добре да се свари и да се добави малко към пюре от морков или картоф.
Спанакът е много добър източник на калций. Не бива обаче да се съхранява на топло, защото образува отровни съединения.
Въпреки , че е наистина полезен, не бива да се включва в менюто при заболявания на бъбреците, черния дроб и отделителната система.
Риган
Той е мощен антиоксидант и се смята за растение-лекарство. Затова може да се дава в ограничено количество – само за аромат и вкус на някои храни.
Споделен опит
Към година и половина детето става по-капризно и започва да подбира храните. То вече се интересува какво има в чинията на родителите му.
И, ако семейството обича и яде салата, може внимателно да започнете да давете и на бебето.
Това може да е зелена салата : айсберг, рукола, маруля, розмарин и дори босилек.
Босилекът обаче съдържа много етерични масла, затова трябва да сме внимателни. Защото може де причини алергия. Тя обикновено се проявява като обрив по кожата.
Ако детето по принцип е склонно към алергии, зелените храни трябва да се въвеждат много внимателно. Това, което майката трябва да знае, е че ефектът се натрупва и реакция може да дойде 3 дни, след като детето ги е яло.
„Нашата дъщеря до 1-годишна възраст не беше яла никакви зелени храни. За първи път яде супа от спанак, а след това бавно въведохме и други.
В любимата ѝ грахова супа, винаги добавям магданоз и правя и сос от слънчогледови семки и копър.
В салатите винаги включвам и рукола, въпреки че е леко горчива, слагам спанак и понякога малко босилек.
Най- любимо на нашата дъщеря е сладкото зелено смути.
Приготвям го от неутрални на вкус зелени храни, които комбинирам със сладки плодове. Например - 100 г маруля разбита с банан и ябълка.
Подобни коктейли могат да се предлагат на детето след като навърши 1г.
Възрастният човек трудно ще усвои 100 г зеленина, но в смути може да мине незабелязано дори и от детето.
Важно е освен препоръките на лекарите да се съобразявате и с вкуса на детето.
Повечето педиатри няма да ви кажат кога да въведете зелени храни в менюто на детето, но аз съм убедена, че те са полезни и понеже нашето семейство яде много, научихме и децата.
Мона Василева
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари